4 tipy čo robiť so starými pneumatikami

Keď sa zima pomaly hlási o slovo, prichádza na rad aj prezúvanie pneumatík. Čo ale s tými, ktoré už ďalšiu sezónu nezvládnu? Máte hneď niekoľko možností. Môžete ich odviesť do pneuservisu, do jedného zo zberných dvorov , alebo ich ďalej využiť na iné účely. Máme pre vás 4 tipy, ako s pneumatikami jednoducho a s čistým svedomím naložiť.

1. Sú ešte použiteľné? Zašlite ich ďalej!

Ak vášmu štvorkolesovému miláčikovi zaobstarávate novú obuv a tá stará ešte nejakú tú sezónu zvládne, pošlite ich ďalej. Určite nájdete kupca, ktorý za ne bude rád. Nebojte sa využiť online  bazáre. Ak nájdete kupca, ktorý nebýva v blízkosti vášho mesta, dopravu k novému majiteľovi potom ľahko objednáte na Zaslať.sk. Inšpirujte sa, ako pneumatiky na bazári predať a pripraviť na prepravu:


Pneumatiky sa v prírode rozkladajú až stovky rokov , za ich odhodenie hrozí dotyčnému navyše pokuta v rádoch stoviek eur. To platí taktiež pre pálenie pneumatík, ktoré je škodlivé pre prírodu aj pre človeka. Poradíme vám, ako sa pneumatík šetrne zbaviť.

2. Zašlite alebo odvezte ich do pneuservisu

Väčšina pneuservisov prijíma staré pneumatiky zadarmo , ale iba v malom množstve. Väčšie množstvo pneumatík od firiem len máloktorý pneuservis príjme. Samotní výrobcovia pneumatík majú povinnosť staré pneumatiky prijímať zo zákona, a to zadarmo a bez ohľadu na to, o akú značku gúm sa jedná alebo kde ste ich zakúpili. Nahliadnite na zoznam odberných miest:

3. Zašlite alebo odvezte ich do zberného dvora

Staré pneumatiky môžete tiež odviesť do zberných dvorov. POZOR ale! Tie už nemajú povinnosť prijímať pneumatiky zadarmo. Môže sa teda stať, že pneumatiky neprijmú vôbec, alebo za poplatok. Aby ste nešli zbytočne, vždy si dopredu do konkrétneho zberného dvora radšej zavolajte a spýtajte sa.

4. Alebo v sebe prebuďte kreativitu!

A ak máte kreatívnu dušu a radi tvoríte zo starých vecí, môžete staré gumy použiť napríklad pre deti alebo športovcov. Retro hojdačka z pneumatiky alebo farebné preliezky určite každé dieťa nenechajú na pokoji, rovnako tak ako vlastné work out ihrisko pre športovcov. Fantázii sa medze nekladú, šikovné záhradkárky z pneumatiky zvládnu vyrobiť napríklad aj parádny kvetináč.

Scroll to Top