5 jednoduchých krokov, ako si zlepšiť predaj na bazároch

Dnešná doba internetu prináša okrem veľkého rozmachu e-shopov tiež rastúci záujem o online bazárový predaj. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako svoje veci na bazároch predať čo
najlepšie.

1. Ako napísať pútavý popis

Popis by mal uvádzať:
  • Dostatočné informácie o tovare (presný názov a popis toho, čo predávate).
  • Veľkosť / rozmery tovaru (veľkosť oblečenia či topánok, uhlopriečka TV, dĺžka lyží atď.).
  • Stav tovaru (nové, použité, raz nosené, poškriabané, dva roky kúpené a pod.).
  • Výhodnú ponuku (ak predávate napr. nový nenosený kabát, ktorého pôvodná cena bola 200 EUR a vy ho predávate len za 150 EUR, nebojte sa cenový rozdiel spomenúť už v popise).
  • Záruku (ak je tovar ešte v záruke tak uveďte, ako dlho v nej ešte bude).
  • Príslušenstvo (ak k tovaru dodávate väčšie množstvo príslušenstva, v popise spomeňte len to najatraktívnejšie, zvyšok rozpíšte v samotnom inzeráte).
Nebojte sa do inzerátu vložiť superlatívy ako “BEZKONKURENČNÚ PONUKA”, “TOP STAV” alebo “50% ZĽAVA”. Aby kupujúceho k vášmu inzerátu ťahal zrak, používajte veľké písmená na určité
pútavé slová, znaky či smajlíky.

2. Ako nafotiť tovar, aby bol čo najatraktívnejší

Mnoho používateľov sa na bazároch rozhoduje na 90% podľa fotiek – dajte si na nich preto záležať. Dbajte o to, aby boli fotografie zachytené kvalitným fotoaparátom (dnes sú nimi vybavené i smartfóny) a premýšľajte tiež o mieste, kde tovar nafotíte. Ideálne je vždy zvoliť prostredie prirodzené pre daný typ tovaru. Keď budete napríklad predávať ojazdený bicykel, odfoťte ho radšej vonku (záhrada, park, …) než doma v garáži. Vonkajšie prostredie je vhodné aj pre dostatočné množstvo svetla, ktoré na fotku potrebujete.

Pokiaľ ale predávate napr. mobilný telefón, ten je samozrejme vhodnejšie odfotiť doma, ideálne na bielej ploche (stôl, doska, kuchynská linka, …). Priložte k nemu všetko príslušenstvo aj krabičku. Všetko pekne naskladajte na stôl a kolmo z výšky odfoťte. Ak sa vám zdá, že je obrázok príliš tmavý či nekvalitný, môžete plochu z dvoch strán nasvietiť stolnými lampami. Ak si tykáte s grafickými editormi, môžete aj do samotnej fotografie vpísať atraktívne upozornenie – napr. NOVÉ, nenosené, TOP STAV apod.

Nezatajujte chyby! Pokiaľ je tovar akokoľvek poškodený, dôkladne toto miesto nafoťte. Vždy je lepšie na všetky nedokonalosti upozorniť vopred, než sa neskôr dohadovať s kupujúcim, ktorý vám tovar reklamuje.

3. Ako si vybrať aplikáciu, cez ktorú budete tovar predávať

S rastúcim počtom ľudí predávajúcich na internetových bazároch rastie aj počet online bazárov. Ako si medzi nimi vybrať ten pravý presne pre vás?

Tu záleží hlavne na osobných preferenciách. Pre toho, kto je neustále mobilný, má neustále svoj smartfón v ruke a všetko rieši najradšej ihneď, je vhodné využívať bazarové aplikácie v mobile. Jednoducho nafotíte, zverejníte a predávate.

Jeden z najstarších a najobľúbenejších online internetových bazárov je Bazoš. Jeho užívateľské prostredie síce nie je príliš moderné, na druhú stranu kupujúci aj predávajúci sú  naň za tie roky už natoľko zvyknutí, že ho berú ako overenú klasiku, kde nájdu prakticky čokoľvek. Bazoš disponuje širokou škálou rôzneho tovaru od ľudí z celého Slovenska.

Podobne ako Bazoš fungujú taktiež Bazar.sk, Minibazar.sk alebo Aukro, kde okrem aukcií prebieha aj predaj a nákup za pevné ceny. Väčšina bazárových portálov funguje vo webovej verzii aj v aplikácii pre smartfóny.

Populárna najmä pre ženy je aplikácia Vinted – fungujúca tiež na webe – zameraná predovšetkým na predaj oblečenia, doplnkov a kozmetiky pre ženy, ale nájdete tu tiež sekciu pre mužov a deti.

Veľmi obľúbeným predajným portálom (nielen) pre mamičky je web eMimino.cz. Ten funguje taktiež ako diskusné fórum, kde si môžu mamičky vzájomne poradiť. Tovar, ktorý sa tu predáva, súvisí vo väčšine prípadov s deťmi a mamičkami. Medzi veľkým množstvom ponúk však určite nájdete napríklad aj šatníkovú skriňu či pánske sako.

Vzrastajúci trend predaja na bazároch si uvedomujú tiež tvorcovia sociálnej siete Facebook. Oficiálne miesto na predaj tovaru medzi užívateľmi na Facebooku sa nazýva Marketplace, ktoré vám automaticky zobrazuje ponuky vo vašom okolí.

Stále populárnejšie sú predajné skupiny, ktoré si založili sami používatelia Facebooku a priamo ich určili na predaj tovaru, a to ideálne aj v mieste vášho bydliska. Nájdete tu tiež skupiny zamerané na konkrétny druh tovaru – napr. elektroniku, knihy, kočíky a pod. Pre tých, ktorí uprednostňujú dohodu medzi kupujúcim a predávajúcim, je Facebook ideálnym variantom. Tu by som ešte zvážila zaradenie aj zahraničných bazárov – min. z ČR, keďže dopravujete aj zo zahraničia, tak by to bola ďalšia služba pre Vás… Napr. veľa ľudí na Slovensku by si kúpilo niečo aj z bazáru v ČR, ale odrádza ich drahé poštovné. A často „ukolujú“ svojich rodinných príslušníkov v ČR, aby im danú vec doviezli, atď. Skúste zvážiť.

4. Ako poslať tovar k zákazníkovi

Ak postupujete podľa tohto návodu, určite sa po vašom tovare len zapráši a čoskoro si nájde nového majiteľa. Ako mu ale tovar bezpečne doručiť tak, aby ste na poštovnom neprerobili, čo zarobíte na samotnom predaji?

Ak vás ako prvé napadne poslať balík cez Slovenskú poštu, potom ešte určite nepatríte medzi tých, ktorí už objavili ľahší, pohodlnejší a úspornejší spôsob, ako posielať zásielky – a to cez Zaslať.sk.

Zaslať.sk je jedno miesto pre akýkoľvek typ balíka – malý, veľký, ťažký, ľahký, bežného či atypického tvaru. Objednanie je navyše pohodlné a rýchle, s balíkom sa nemusíte nikam vláčiť a zverujete ho do tých najlepších logistických rúk, aké vôbec na slovenskom trhu sú. Poslať balík tak zvládnete za pár minút, z pohodlia domova a ušetríte až 80% nákladov.



Upozorňujeme ale! Pohodlné posielanie balíkov je silno návykové! 🙂

5. Ako tovar vhodne zabaliť

Nech už zásielku pošlete cez kohokoľvek, vždy je dôležité ju čo najlepšie zabaliť. Určite by ste nechceli, aby si o vás kupujúci myslel, že ste mu poslali už rozbitý tovar. Prepravcovia síce so zásielkami manipulujú opatrne, v drvivej väčšine prípadov sú ale všetky balíky triedené mechanicky rôznymi strojmi a dopravníkmi, a tie bohužiaľ až tak jemné byť nedokážu.

Ak neposielate zásielku atypického tvaru, potom ju vždy vložte do kartónovej škatule.  Tovar obaľte dostatočnou vrstvou ochranného materiálu (najvhodnejšia je bublinková fólia). Ak posielate v balíku viac kusov, obaľte každý zvlášť. Jednotlivé kusy môžete taktiež od seba oddeliť vzduchovými vankúšikmi alebo novinami. U obzvlášť krehkého tovaru odporúčame použiť dve krabice – jednu väčšiu a jednu menšiu. Tovar obalený bublinkovou fóliou vložíte do menšej krabice, tú potom vložíte do väčšej krabice a priestor medzi nimi opäť vyplníte vhodným výplňovým materiálom.

Nakoniec je potrebné všetky spoje zlepiť lepiacou páskou a odstrániť všetky staré štítky na krabici. V ideálnom prípade celý balík taktiež omotajte strečovou fóliou.

Ak posielate balík atypického tvaru (to môže byť napr. koleso z bicykla, pneumatiky, kočík a pod.), ktorý nie je možné vložiť do kartónovej škatule, potom môžete kontaktovať zákaznícku linku Zaslať.sk, kde sú pripravení vám s balením akejkoľvek zásielky poradiť.

Takto pripravený balík si môžete len položiť k dverám a vyčkať, než si pre neho príde kuriér.

Scroll to Top