„Zostaňte doma!” hovoria. Ale, čo keď…

Zostaň doma, nechoď, nerob, a zoznam zákazov a príkazov sa deň za dňom predlžuje. Po viac ako pol roku odriekania je súčasná situácia pre veľa ľudí neľahká, pre niektorých až nepochopiteľná. Jedno je ale isté, najlepšie urobíme, keď skutočne obmedzíme fyzické kontakty so svojím okolím a všetci zostaneme vo svojich domovoch. Napriek tomu, si nemusíme odriecť úplne všetko.

… potrebujem nakúpiť

Rožky, maslo, vajíčka, toaletný papier a hlavne veľa ovocia a zeleniny plných vitamínov a minerálov. Nákupný zoznam vie byť veľmi dlhý a v obchode sa nie každému, hlavne v dnešnej dobe, chce tráviť toľko času. A viete, že to ide aj inak?

Vo väčších mestách a ich okolí je možné objednať nákup s dovozom až priamo k vašim dverám. Využite dovoz potravín cez eDelia.sk, Lunys alebo rozvoz Tesco – pre poslíčkov nie je nič problém. Ani ak potrebujete kartón mlieka a bývate na 4. poschodí bez výťahu. Nákup vám ochotne donesú až k dverám.

… potrebujem na poštu

A vážne to musí byť práve na poštu? Či už potrebujete poslať dokumenty alebo napríklad hračky, ktoré potešia vašich najmenších príbuzných na druhom konci republiky aj v cudzine, my v Zaslať.sk sa o všetko radi postaráme.

Najmenšia zásielka, ktorú s našimi partnermi môžete prepraviť, je bublinková obálka veľkosti A5. A tá najväčšia? V rámci Slovenska a Česka zvládneme prepraviť aj 3 tony! Čo preto urobiť? Stačí všetko len zabaliť a objednať si prepravu na www.zaslat.sk. “Pohodlie a bezpečie našich zákazníkov je pre nás na prvom mieste. Aj preto sme od jari rozšírili náš tím Zaslať.sk, ale aj portfólio dopravcov, s ktorými spolupracujeme tak, aby u nás skutočne každý našiel dopravu takmer na mieru,” hovorí riaditeľ Zaslať.sk Miroslav Michalko.

… sa musím s deťmi učiť, ale sám to neviem  

Pôjdu deti do školy? A kedy sa učebne opäť zatvoria a výučbu budú mať z veľkej časti na starosti rodičia? Šťastie praje pripraveným! Či už má vaše dieťa 6 rokov alebo je takmer dospelé, na internete nájdete množstvo stránok, ktoré poslúžia ako inšpirácia alebo priamo s výučbou pomôžu. Za všetky možno spomenúť napríklad Khan Academy.

Od matematiky pre základné a stredné školy, cez chémiu, biológiu, informatiku až po kozmológiu či hudobnú výchovu. V databáze Khan Academy nájdete viac ako 800 video lekcií v češtine a ďalších 2000 s českými titulkami. Postupne pribúdajú aj kurzy v slovenčine!

A ak ani vy nechcete zostať pozadu a chcete zdokonaliť svoje vlastné vedomosti a zručnosti, tak na sociálnych sieťach aj internete sa to hemží skupinami a špecializovanými stránkami so zameraním na jednotlivé odbory. Máte v pláne zdokonaliť svoju jazykovú vybavenosť? Nájdite si jazykovú školu online.

… mám chuť na nejakú špecialitu

Je nám ľúto, ale do vašej obľúbenej reštaurácie vás nedostaneme, zázraky zatiaľ robiť nevieme. Jedlo si ale môžete ľahko objednať a nechať si ho doviesť až domov. Práve to umožňuje stránka Bistro. Vďaka jednoduchým filtrom ľahko objavíte, ktorá reštaurácia varí práve to, na čo máte chuť. Podobne funguje aj mobilná aplikácia Wolt.

A kde začať? Pozrite sa na stránky svojich obľúbených reštaurácií a pohostinstiev vo vašom okolí. Mnohé z nich poskytujú možnosť vziať si jedlo so sebou, alebo niektoré zabezpečujú aj donášku.  Pre vás je to len jedno jedlo, pre majiteľov reštaurácií je to však cesta, ako prečkať súčasnú realitu, kedy hosťom môžu otvoriť iba výdajné okienko.

… mám chuť na nejaký špeciál

Dobré jedlo je potrebné doplniť aj dobrým nápojom. Aj pivovary, pivárne a bary si už na jar poradili s uzavretím prevádzok po svojom. Niekoľko druhov vynikajúceho piva vám so Zaslať.sk spoľahlivo doručia až k dverám napríklad z e-shopu Žít pivo.

Ak má váš jazýček radšej niečo silnejšie, pozrite sa na sociálne siete a stránky vášho najbližšieho baru. Aj tie sa adaptovali na nové podmienky. Tie najlepšie miešané nápoje a nejakú tú chuťovku k tomu rozváža ľuďom až domov napríklad bratislavský Brixton House

Ak takýto podnik vo svojom okolí nemáte, staňte sa na chvíľku barmanom vy. Zásoby alko i nealko nápojov nájdete napríklad na Pijeme.sk. A ako si namiešate ten najlepší drink vám poradia napríklad profesionáli zo Spin Cocktail Bar.

… chcem vziať deti do kina

Doby kedy ste kvôli tým najlepším filmovým zážitkom museli zamieriť do kina sú preč. Stačí si len vybrať z nepreberného množstva streamovacích portálov, ktoré ponúkajú s taré dobré klasické filmy a seriály, a tiež množstvo novej vlastnej produkcie.

Medzi tie najznámejšie portály patria Netflix, na ktorom v posledných mesiacoch pribúdajú aj české filmy a v ponuke sú aj stovky filmov a seriálov s českým dabingom či českými titulkami. Nezaháľa ani HBO GO, kde nájdete obľúbené seriály ako Sex v meste, ale aj novinky z českej oceňovanej produkcie, napríklad seriál Pustina. Pozadu nezostávajú ani tuzemské média. Veľký výber relácií nájdete v archíve RTVS alebo aj u susedov na iVysílání Českej televízie.

Mesačný poplatok navyše zvyčajne stojí takmer rovnako ako lístok do kina. S popcornom vám pomôže vaša mikrovlnka a veľkou prednosťou je tiež to, že ak navštívite vaše domáce kino v pyžame a papučiach, žiadna módna polícia vás za to neodsúdi.

… si chcem zacvičiť

Ak je čistota pol života, tak pohyb je tou chýbajúcou polkou. Ak to nie je nutné, nie ste chorí, tak neseďte doma na zadku. Ak máte psa, využite to a užívajte si prechádzky na čerstvom vzduchu s ním naplno.

A keď počasie vonku nepraje a prší tak, že by “jeden ani psa nevyhnal”, využite silu internetu. Tisíce fitness trénerov zverejnilo za posledné roky na internete svoje cvičebné videá, podľa ktorých si dá do tela úplný začiatočník, ale aj pokročilý “cvičenec”. Nájdite si konkrétne známe tváre internetového sveta fitness ako je napríklad Jillian Michaels alebo vyhľadajte stránky, na ktorých si každý deň užijete iný typ tréningu, napríklad www.booyafitness.com.

Veľký boom v posledných rokoch zažívajú jogové štúdia. Tie sú síce teraz zatvorené, jogu na klinec ale nevešajte! Niektoré z týchto centier nahrávajú cvičebné postupy na vlastné sociálne médiá. Ako inšpirácia vám poslúži aj platforma Youtube alebo napríklad stránka gaia.com. A veľkým pomocníkom pri meditácii, pri ktorej všetky problémy a ťažkosti súčasnosti odplávajú do diaľky, bude aplikácia Calmio. Čo to je? Vôbec prvá meditačná aplikácia v češtine, takže budete všetkým inštrukciám ľahko rozumieť. Prevedie vás intenzívnou chvíľkou pokoja a naučí vás dokonale si vyčistiť svoju myseľ.

 

Scroll to Top