5 tipov ako si užiť Veľkú noc aj v dobe covidovej

Slovenská Veľká noc je už druhým rokom omnoho odlišnejšia, akokoľvek predtým. Kvôli pandémii nám neostáva nič iné, ako tento sviatok znova prežiť iba v najužšom rodinnom kruhu. Má to však aj svoju výhodu – môžeme sa vďaka času naviac zamyslieť, či by sme pre tento rok nemohli u veľkonočných osláv inšpirovať v zahraničí. Prinášame vám tipy na spestrenie tohtoročnej Veľkej noci, vďaka ktorým spoznáte, ako to chodí vo svete a kufor pri tom môžete nechať v skrini.

1. Easter egg hunts – vyšlite vaše deti na lov vajíčok

Prvý tip je snáď ten najznámejší, ale na Slovensku nie tak často využívaný. Pokiaľ máte záhradu, napol ste vyhrali. Pokiaľ nie, nezúfajte. Vajíčka pre vaše ratolesti môžete schovať aj v malom byte. Ukryte do priestoru čokoládové, alebo natvrdo uverené vajcia, ktoré spoločne s vašimi deťmi hľadáte.Lov vajíčok je obľúbenom tradíciou najmä v anglofónnom svete. Pôvodne ale vychádza zo židovskej tradície hľadania chamecu, pokrmu z kysnutého cesta. Ten sa totižto počas židovských osláv Pesahu nesmie nachádzať v domácnosti. Vždy sa na nejaký zabudne a práve ten potom hľadajú deti.

2. Farbenie vajíčok – vyskúšajte prírodnú cestu

Farbenie vajíčok nemusíme dlho predstavovať, vajíčka dekorujeme skoro všetci. Tento rok vyskúšajte namiesto chemických farieb zo supermarketu využiť prírodné farbivá! Skvelé sú cibuľové šupky, ktoré vytvoria nádhernú bronzovú farbu, červená repa zas dodá staroružové odlesky a kurkuma vykúzli sýto žltý odtieň. Tip naviac – na vajíčko môžete gázou priviazať lístky jarných rastlín, ktoré vám pomôžu nazbierať deti na prechádzke – zo zeleného trávniku už vykukujú sedmokrásky a ďalšie jarné kvietky.

V prírodných farbivách sa vyžívajú najmä Poliaci, ktorí neustále vymýšľajú nekonečné množstvo kombinácií a využitia prírodných materiálov.

3. Vosková guľa – vyrobte si svoju vlastnú

Veľkej noci predchádza koniec fašiangov. V českej ľudovej kultúre sa „pochovává basa“, ktorá potom po dobu 40 denného pôstu nezaznie. Znova až na veľkonočnú nedeľu. V Španielsku je toto zakončenie fašiangov pojaté vo veľkom štýle – sprievody masiek a predovšetkým alegorickými vozmi zdobenými sviecami.Keď sa sprievod na chvíľu zastaví, miestne deti vybehnú medzi vozy a z kvapkajúcich sviečok zbierajú vosk. Medzi sebou potom súťažia o najväčšiu voskovú guľu.

Skúste doma výrobu vlastných sviečok, napríklad aj v tvare gule, je to veľmi jednoduché a zapojiť sa môžu aj deti.V základnom recepte budete potrebovať iba vosk, pliešky, knoty a nádobu, do ktorej sviečku umiestnite. Zvyšok je na vašej fantázii a čuchových bunkách. U nás zaručene vedie levanduľový olej v kombinácii s ďalšími sušenými bylinkami, ako je napríklad rozmarín, ktorý sme zamiešali do vosku. Ako bonus si môžete zaobstarať farby na sviečky, alebo ich s deťmi ozdobiť zbytkami vosku ofarbeným potravinárskym farbivom.

4. Hot cross bun – sladké veľkonočné pečivo

Na Vianoce vianočku, na Veľkú noc mazanec. Dlhoročné tradície sa vo väčšine domácností neporušujú. Čo ale tento rok pripraviť ešte niečo naviac? Vyskúšajte upiecť tradičné veľkonočné pečivo Britov, takzvané hot cross bun. Sú to malé buchtičky s poriadnou dávkou sušeného ovocia. Cesto sa veľmi podobá nášmu tradičnému mazancu, líši sa však korením. Tieto bochníčky voňajú muškátovým orieškom, sušeným zázvorom, pomarančovou kôrou, štipkou mletého klinčeka a nového korenia. To vám deti môžu pomôcť do cesta nadrtiť alebo ním ozdobia bochníčky na povrchu.

Sladké veľkonočné pečivo sa pečie po celom svete. V Nemecku sa mazanec nazýva Osterbrot a v Taliansku Colomba, ktorý svojim vzhľadom pripomína skôr tortu. Odlišnosti ale poznáte na jazyku hneď práve v korení.

5. Zaslať bonus – pobavte sa s nami

Aby si aj na Veľkú noc udržali svoju fyzickú kondíciu, v anglickom mestečku Bacup sa tradične usporadúva takzvaný nutters dance čiže tanec britských kokosových tanečníkov. Ich meno odkazuje na chrániče kolien a lakťov, ktoré majú na sebe. Ďalšie náhradné sú uviazané okolo pásu spoločne s kastanetami. Tieto chrániče boli súčasťou oblečenia baníkov, z ktorých prostredia podľa tradície tento tanec vznikol. Aj preto majú tanečníci natrenú tvár čiernou farbou, ktorá pripomína banícky dol.

Skupina tanečníkov tancuje 11 km vzdialenú trasu cez celé mesto a priľahlé oblasti. Podľa tradície sa zastavia v každej krčmičke a vypijú niečo na posilnenie.

Posilňovať môžete tento rok jedine doma, vaše ratolesti však určite ocenia, pokiaľ sa urobíte doma malý súkromný karneval, na ktorom sa spoločne naučíte podobný tanec vítajúci jar.

Veselú Veľkú noc praje Zaslať!
Scroll to Top